Lidt om os..

Vi er fem pædagogstuderende på VIA University College.
Vi er startet på denne blog, da vi som et led i uddannelsen skal ud på feltarbejde og sideløbende skrive blog/dagbog omkring det. Håber I vil følge med på vores spændende tur og skrive kommentarer til vores kommende indlæg.
-De fem på tur:)

torsdag den 19. maj 2011

Stigmatisering, skam og tabu..

Vi er i praktik på en specialskole, hvor vi vil undersøge, hvorvidt børnene føler sig stigmatiseret og om de føler skam og tabu ved at fortælle om deres skolegang og livsstil. Her er en beskrivelse af de tre begreber:
Erving Goffman mener, at stigmatisering har et formål, at pådutte bestemte personer eller grupper en bestemt social identitet. De stigmatiserede tildeles gennem stigmatiseringen nogle afvigerroller og identiteter i og med at en social ekskludering qua symbolske betegnelser er baseret på en inddeling af mennesker i kategorier. De stigmatiserede kan opfattes som anderledes og nedværdigende.
Pædagoguddannelsen på tværs Side 73


Der er tale om stigmatisering, når mennesker pga. karakteristika som køn, hudfarve,
fysiske træk, seksuel orientering eller livsstil bliver kategoriseret og stemplet
på en måde, så der opstår diskrimination og tab af status, som fører til ringere muligheder
for livsudfoldelser. Dette kan medføre, at de føler sig og bliver endnu mere adskilte fra det øvrige samfund.                                                                           http://www.sst.dk/publ/publ2008/CFF/Socialt_udsatte/Stigmatisering.pdf
Ordet stigmatisering kommer af ordet stigma, der egentlig betyder et form for mærke eller stempel, der gives til folk der afviger fra 'det normale'. I sin tid blev begrebet brugt om noget synligt, men det kan i dag også være noget usynligt, som f.eks. psykisk sygdom eller det at være pårørende til en psykisk syg, der gør at man bliver stigmatiseret. Med til begrebet hører nogle fordomme, og disse fordomme kan medføre diskrimination eller forskelsbehandling fra andre - og det er det der kaldes stigmatisering. Psykisk sygdom er noget der har været meget stigmatiseret og stadig er det, og det kan være frygt for stigmatiseringen, der gør psykisk sygdom tabubelagt.
http://www.bp-ungdom.dk/af-tabuisering/hvad-er-stigma.aspx

Skam og tabu:
Skam er noget børnene kan have, over at gå på specialskole. De kan have svært ved at fortælle deres venner om den skole, for det er ikke sjovt at føle sig anderledes og kan blive behandlet på en anden måde og evt blive mobbet. Forældrene kan også have svært ved at fortælle til venner og bekendte, at deres barn går på specialskole. Det kan for nogle forældre virke som et tegn på, at de ikke har gjort et godt arbejde med at opdrage børnene.

Tabu: Et eksempel på et tabu er, at det af mange opfattes som "pinligt" at være forældre til et barn der ikke er ”helt normalt” f.eks ADHD. Det betyder, at de ikke taler om det og det medfører uvidenhed og skam.
Skam: Ofte vil forældre til et barn med ADHD, Aspergers syndrom, autisme. Tourettes syndrom eller andre psyko-sociale vanskeligheder føle, at det måske er deres skyld, at barnet er, som det er. Skamme sig over at være’dårlige forældre’. Og hvad værre er: føle skam over at måtte bede om hjælp.                                                                                                                                                Også barnet kan føle både skyld og skam over, at det er som det er. Over at det giver anledning til så mange problemer, frustrationer og konflikter. Men disse følelser af skyld og skam vil blot gøre både børn og voksne endnu mere frustrerede og opgivende — og så er der ikke langt til det manglende overskud, til vreden og konflikterne.
http://www.lottekaspersen.dk/lk/03.htm

Ingen kommentarer:

Send en kommentar